ORSZÁGOS BŰNMEGELŐZÉSI NAP

13.30 – 14.00 Megnyitó – Városháza előtti szökőkútnál.
A megnyitó során beszédet mond Dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, valamint Elek Sándor Törökbálint polgármestere. Az ünnepséget a Készenléti Rendőrség Zenekarának Húsvétváró koncertje színesíti.

14.00 – Kálvária domb megújítása
A Kálvária domb került kiválasztásra a Törökbálinton jelenleg is zajló építészeti bűnmegelőzési projekt helyszínéül, ahol a terület a projekt keretében bűnmegelőzési szempontok figyelembevételével kerül átalakításra a város központi helyén. A munkálatokhoz szükséges háttértámogatást az Önkormányzat és az Agrárminisztérium biztosítja. A lakossági összefogás keretében végzett ültetést, metszést és kerti munkálatokat az Önkormányzat munkatársai koordinálják.

13.00 – 17.00 Bűnmegelőzési standok működtetése Városháza félig fedett parkolója

 •  kultúrAktív Egyesület
  Lebonyolító partnereként az egyesület bemutatja az építészet bűnmegelőzést népszerűsítő projektet és a törökbálinti települési mintaprojekt előzményeit. A fiataloknak útlevelet osztanak és a többi stand meglátogatásával kitöltött útlevél alapján ajándékot adnak az ide látogatóknak. A stand mellett a fiataloknak és gyerekeknek lehetőségük van játszani a PopUpPest nevű 32 m2-es óriás társassal.
 • Bike Safe program
  Bike Safe program keretein belül bárki ingyenesen regisztrálhatja kerékpárját az országos nyilvántartó rendszerbe, és a tájékoztatók során megismerheti a rendszer működésének előnyeit.
 • Új Nemzedék Központ
  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széleskörű stratégiai összefogást, több éven át tartó edukatív programot hirdetett 2017-ben a fiatalok digitális védelme érdekében. A Digitális Immunerősítő Program fő céljai, hogy a fiatalok biztonságos, értékteremtő online környezetben nőhessenek fel, tudatosabbak legyenek és el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat. A stand aktivitása kapcsán a fiatalok feladata lesz egy olyan fotó elkészítése, mely megfelel a bűnmegelőzési szempontoknak, vagyis nem szerepelhet rajta olyan momentum, mely az elkövetőket számára hasznos információkat tartalmazhat.
 • Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács
  A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács információs pultja számos általa készített kiadványt kínál az érdeklődőknek, melyek a megelőzéssel kapcsolatos területekkel összefüggésben kínálnak hasznos információkat. Elérhetővé válik például a Házőrző elnevezésű telefonos alkalmazás letöltése, mellyel lehetővé válik az otthonok biztonságának tesztelése, illetve az eredmény kapcsán a biztonsági fokozat emelésének lehetőségei is. Mindemellett játékos megelőzési feladatok szerepelnek a stand kínálatában.
 • Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
  A rendezvény alkalmával a büntetés-végrehajtási kollégák bemutatják, milyen következményei lehetnek a fiatalok által hozott rossz döntéseknek, és egyben válaszolnak valamennyi szakterületüket érintő kérdésre. Ez elősegíti, hogy a fiatalok reális, misztikumoktól mentes képet kaphassanak a börtön világáról.
 • Fejér Megyei Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály
  A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az Ovizsaru programot azzal a céllal hozta létre, hogy megelőzzék, hogy a kicsik bűncselekmény vagy baleset áldozatává váljanak. Immár három bábfigura – Rendőr Robi, Rosszcsont Ricsi és Rosszcsont Rozi – segítségével, az óvodás gyermekek életkori sajátosságait szem előtt tartva, játszva tanítják meg az alapvető társadalmi szabályokat. A rendezvényen az Ovizsaru program mellett számos játékos, színes programot biztosítanak a fiatalabb korosztály számára, melyek érintik a közlekedés biztonságot is.

Standok melletti szabad terület:

 • Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály
  A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által biztosított Mobil Bűnmegelőzési Centrummal települnek ki az osztály munkatársai a helyszínen. Az érdeklődők a bűnmegelőzési szakemberektől személyesen kérhetnek vagyonvédelmi tanácsokat, illetve különféle vagyonvédelmi eszközökkel ismerkedhetnek meg. A szakemberek a tájékoztatás során különös figyelmet fordítanak azokra a lehetőségekre, melyekkel az emberek fokozhatják otthonaik és vagyontárgyaik biztonságát.
 • Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Országos Tűzmegelőzési Bizottság
  Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság propaganda tevékenységgel és hatékony kommunikációval igyekszik a tűz okozta vagyoni károkat és emberi veszteségeket megelőzni a lakosság körében. Mindez kapcsolódik az építészeti bűnmegelőzéshez is az építészeti megoldások minden tekintetben legbiztonságosabb kialakításának tekintetében.
 • Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
  Rabszállító mobil.

13.00 – 17.00 PoliceCoffee – Városháza

A rendőrség szakemberei fenti elnevezéssel működtetnek információs pontot az arra kialakított helyiségben, ahol kávéval és süteménnyel várják a felnőtt és idősebb korosztályt. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy nyugodt, barátságos körülmények között feltehessék kérdéseiket elsősorban személyes és vagyonbiztonságukra vonatkozóan.

A programok ingyenesek, a szervezők nagy szeretettel várják az érdeklődőket!

Hirdetés