parlagfű

Felhívás parlagfű elleni védekezésre

 

A Törökbálinti Polgármesteri Hivatal tájékoztatója.

Tisztelt Lakosság!

Felhívom a Tisztelt Ingatlantulajdonosok figyelmét a parlagfű irtásának kötelezettségére! A növény virágpora allergiás megbetegedéseket okoz. Pollenje, melyet a szél akár 100 km távolságra repít, a légutakon keresztül kerül a szervezetbe, és arra érzékenyeknél szénanáthás, asztmás tüneteket okoz.

Ez az allergén gyom május közepétől kelhet, az elfekvő magokból az egész vegetációs időszak alatt folyamatosan csírázik. A lekaszált növény szintén életképes marad, rövid száron is képes a virágzásra. Az állandó utánpótlás miatt az ellene való védekezésnek folyamatosnak kell lenni. A leghatékonyabb védekezés a teljes növény eltávolítása, de rendszeres kaszálással a virágzás megakadályozható.

Amennyiben földhasználó a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének – június 30-ig, és azt követően folyamatosan – nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni, mely után minden esetben növényvédelmi bírság kiszabására kerül sor. A gyommentesítést elmulasztó ingatlantulajdonos a bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatosan felmerülő költségek megtérítésére is kötelezett. A bírság és a költség köztartozásnak minősül, ezért az adóhatóság által behajtható.

Kérem az Ingatlan-tulajdonosokat, hogy a védekezési kötelezettségüknek tegyenek eleget!

Holló Zsuzsanna főkertész
                sk