Süßen, a legrégebbi kapcsolat

Törökbálint egyik legrégebbi testvérvárosa a németországi Süßen. Július 7-9. között a város képviseletében Pap Edit, a művelődési ház igazgatója, Rothauszky Gabriella képviselőasszony, Albert Gábor képviselő, valamint Földvári László és Géczy Krisztián alpolgármesterek utaztak a baden-württembergi gyönyörű kisvárosba. A szokásos Stadtfest Süßen keretében,  került  sor a testvérvárosi találkozóra. Az idén először nyílt arra lehetőség a Törökbálinti Ifjúsági Önkormányzat csapata is csatlakozzon a delegációhoz.

A látogatásról kérdeztük Géczy Krisztián és Földvári László alpolgármestereket.

TM: Májusban a süßeniek voltak nálunk, akkor is látszott, hogy nagyon jó a viszony a két város között. Gondolom, az Önök fogadtatása is erről árulkodott.

Földvári László: Varázslatos volt az a pár nap, amit a német testvérvárosban tölthettünk és igazi barátként üdvözöltek bennünket.

TM: Az idén is tagjai voltak a csapatnak a TIFO-sok? Miért volt ez fontosez az együttműködés?

Géczy Krisztián: Mind Süßen, mind Törökbálint nagy figyelmet fordít a fiatal generációkra. Mindkét városnak központi kérdés, hogy fiataljait megtartsa és olyan lehetőségeket biztosítson nekik, amitől érdemes a lakóhelyén maradniuk. Ebben óriási jelentősége van az identitástudatnak. Minden emberi kapcsolat, ami ezt erősíti, fontos. Nem beszélve arról, hogy a későbbiekben a fiataloknak kell majd továbbvinni a városok közötti barátságot, ez pedig nem megy anélkül, hogy ne ismernék egymást, ne kötnének személyes barátságot egymással.

TM: A törökbálinti német önkormányzat is jelen volt az eseményen.

Földvári László: Nemcsak, hogy jelen volt, de ahogy mindig, a szíve-lelke, a központja volt a rendezvénynek. Most is finom ételekkel és magyaros-svábos vendégszeretettel várták a süßeni érdeklődőket. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy nagyon jól működő testvérvárosi kapcsolatot ápol a két település, amiben nagy szerepe van Mammel Magdolna elnök asszonynak, valamint a törökbálinti Német Önkormányzatnak, de Mark Kersting és Elek Sándor polgármesterek is nagy hangsúlyt fektetnek a jó kapcsolatra.

TM: Mikor jönnek hozzánk újból a süßeniek?

Géczy Krisztián: A delegáció Elek Sándor polgármester úr meghívását is magával vitte a találkozóra, ami az augusztus 20-i rendezvénysorozatra szól, hiszen 10 éves várossá nyilvánítását ünnepli Törökbálint. Bízunk benne, hogy a süßeni barátaink megtisztelik majd a várost ezen a szép évfordulón.